Anahtarlama Cihazı (Switch)


Birden çok uç sistemi bir noktada toplayıp, onlar arasında anahtarlama yöntemiyle bağlantı kurulmasını sağlar.Switch bir hub gibidir fakat bağlandığı bilgisayarın IP adresini kayıt eder.  Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar. Switchler gereksiz yayın trafiğini engeller ve uygun fiyatlı, yüksek performanslı bir network kurmanızı sağlar.

Switchler paket anahtarlama yönetimi ile çalışır.
Swtichlerin bazıları OSI Modeli'nin 2. katmanında çalışır. Bazı switchler 3. katmanda da çalışır.2. katmanda çalışan switchler, bilgisayarların MAC adreslerine göre çalışır. 3. katmanda çalışan switchler bilgisayarların IP adreslerine göre çalışır.
Switchler ağ içinde konuşlanacağı yere göre ikiye ayrılır :
Kenar Switch: Bilgisayarların doğrudan ağ bağlantılarının yapıldığı switchlerdir. Anahtarlama sayısı ile MAC tablosu boyu sınırlıdır.
 Merkez Switch: Ağın merkezinde olan switchdir. Ağın merkezinde olduğundan yüksek başarımlıdırlar, yüksek hızlı ara yüzlere ile geniş MAC tablosuna sahiptirler.
Switchlerin Çalışma Sistemi
Switchin her kapısı bağımsız veri alış verişinde bulunabilir. Bir veri paketi, kapılardan birine ulaştığında switchin gönderenin MAC adresini ile gönderilen kapıyı adres tablosuna kaydeder. MAC adres tablosundaki mevcut kayıtlar incelenerek hedef MAC adresinin bağlı olduğu kapıyı tespit etmeye çalışır. Eğer herhangi bir kayıt bulunamazsa, veri paketi gelen kapı hariç bütün kapılara gönderilir. Eğer MAC adresi biliniyorsa, bu durumda veri paketi sadece hedef kapıya gönderilir. Eğer gönderenin ve alıcının MAC adresleri aynıysa paket silinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder